MEDALJI NA 20. MEDNARODNI GEOGRAFSKI OLIMPIJADI (iGeo)

V tednu 19. 8. – 25. 8. 2024 je v mestu Maynooth na Irskem potekala 20. mednarodna geografska olimpijada. Sodelovalo je 183 najboljših srednješolskih geografov iz 46 držav.

Barve slovenske zastave so zastopali Zala Špoljar Slivnik (ŠC Ravne na Koroškem, mentorica Mojca Krebs), Alexander Škof (Gimnazija Brežice, mentor Boštjan Špiler), Nina Levstik (Gimnazija Novo mesto, mentor Žiga Longar) in Gregor Samsa (ŠC Postojna, mentorica Danijela Horvat).

Največji uspeh je dosegel Alexander Škof, ki je prejel zlato medaljo, in bil hkrati uvrščen kot 5. najboljši geograf na svetu v letu 2024. Drugi, ki je bil tudi med najbolj uspešnimi, je Gregor Samsa, ki je prejel bronasto medaljo. Zelo dobro pa sta se odrezali tudi ostali dve tekmovalki.

Ekipa štirih najboljših geografov v državi, ki so dosegli najvišje število točk na državnem tekmovanju iz znanja geografije, se je na mednarodno olimpijado pripravljala deloma individualno v okviru svojih šol, deloma pa v prostorih OE Ljubljana, ZRSŠ, pod mentorstvom Mance Poglajen. Na Irskem je tekmovalce, poleg nje, spremljala še mentorica najvišje uvrščene tekmovalke v državi, Mojca Krebs.

Tekmovanje iGeo poteka v angleškem jeziku in zajema sklop pisnih teoretičnih nalog, multimedijski test, ter test iz terenskega dela, ki temelji na opazovanju pokrajine. Četrti del tekmovanja je izdelek (plakat), ki je produkt skupinskega dela na določeno temo. V tem letu je to bila »How Geography Makes A Difference In Slovenia«. Mednarodna geografska olimpijada nudi tudi veliko priložnosti za druženje in spoznavanje mladih geografov iz celega sveta.

Vsem udeležencem in njihovem mentorjem iskreno čestitamo. Odlični uspehi na mednarodni ravni dajejo potrditev slovenski šolski geografiji.

Zahvaljujemo se tudi vsem kolegom geografom, ki so s svojimi prispevki in delom, ki pušča pečat v širši javnosti, pripomogli, da so lahko tekmovalci pripravili kakovosten skupinski izdelek.

Manca Poglajen

Morda vam bo všeč tudi...